Specialisttandvård

Specialisttandvård inkluderar olika kirurgiska ingrepp och annan vård som är mer omfattande än vad som utförs hos en vanlig tandläkare.

När behövs specialisttandvård?

Specialisttandvård blir aktuell vid tillstånd som går utöver de som behandlas inom den vanliga tandvården. Dessa inkluderar till exempel starka besvär som uppstår i käklederna, allvarliga infektioner i tänder och omkringliggande vävnader, käkkirurgi och tillstånd som kräver proteser och implantat.

Olika typer av specialisttandvård

Här får du information om olika typer av specialisttandvård så som käkkirurgi, bettfysiologi och parodontologi.

Käkkirurgi & operation

Käkkirurgi är olika kirurgiska ingrepp och operationer i käkar och munhåla. Några exempel på när detta kan krävas är till exempel: När tänder måste tas bort och ersättas av implantat. Vid behandling av akuta skador i käkar och tänder. Vid behandling och utredning av problem i munnens slemhinnor. När käkleder behöver korrigeras på kirurgisk väg. Vid skador som kräver benuppbyggnad. Många käkkirurgiska ingrepp och operationer sker under narkos, precis som vid kirurgiska ingrepp inom den vanliga sjukvården.

Bettfysiologi

Bettfysiologi är ett specialistområde inom tandvård som är inriktad mot smärttillstånd och störningar i tugg- och bettsystemet. Tandläkare som jobbar med detta utför bland annat utredningar och behandlingar av tillstånd som muskelömhet i käkarna, huvudvärk och andra besvär som kan uppstå i eller kring käklederna. Övriga tillstånd som behandlas och utreds är till exempel tandgnissling, begränsad rörlighet i ansiktet och sömnapné. Metoderna för att behandla de nämnda problematikerna varierar från kirurgiska ingrepp till bettskenor med mera.

Parodontologi (behandling vid tandlossning)

Parodontologi inkluderar olika typer av behandlingar mot tandlossning. I detta ingår till exempel sjukdomar som kan uppstå i vävnader runt implantat och tänder. En klinik för parodontologi utför behandlingar och diagnostisering av tandlossning. Några exempel på sjukdomar som ingår bland dessa är tandköttsinflammation, tillbakadraget tandkött, tandköttsfickor, periimplantit (en inflammation som kan drabba området som omger ett tandimplantat) med flera. Behandlingar för sjukdomstillstånd runt tandlossning inkluderar kirurgiska ingrepp, utskrivning av läkemedel, framtagning av proteser och implantat med mera.

Tandhygienist

En tandhygienist jobbar med tandvård som är förebyggande. Vad en tandhygienist gör beskrivs annars lättast genom att kontrastera yrkesrollen mot den som en vanlig tandläkare har. Tandhygienisten är då inriktad på olika typer av behandlingar av tändernas utsidor medan en tandläkare jobbar i tänderna. En tandhygienist ger råd och förebyggande vård, bland annat avlägsnar de tandsten, polerar och putsar tänderna samt diagnosticerar och behandlar karies, inflammationer och tidiga stadier av tandlossning. De ger också tips och råd om hur patienter kan utföra egenvård av sina tänder.

Implantatbehandling (tandimplantat)

Tandimplantat och implantatbehandling blir aktuella om du av en eller annan anledning saknar någon eller några tänder. Dessa kan då ersättas vi ett kirurgiskt ingrepp där konstgjorda tandrötter sätts in i munnen. Detta kan bli aktuellt vid tandlossning till följd av olyckor, inflammationer, infektioner med mera. De konstgjorda tandrötterna växer med tiden in i käkbenet och kan sättas in både i under- och överkäke. På dessa tandrötter går det sedan att fästa proteser eller konstgjorda tänder. Implantatbehandling kan användas för att ersätta enstaka tänder såväl som hela tandrader.