Neuropsykiatri

På den här sidan kan du läsa information om olika typer av diagnoser inom neuropsykiatri. Närmare bestämt hur utredningar av neuropsykiatriska nedsättningar som ADD, ADHD och autism går till, hur lång tid de tar m.m.

Vad är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förkortas till NPF och är en samlingsbeteckning för många olika diagnoser och tillstånd. Vad de har gemensamt är att de påverkar hjärnans funktion på olika sätt. Exempel på NPF-diagnoser är bland annat autism, ADHD och Tourettes. En diagnos får man först efter att ha genomgått en neuropsykiatrisk utredning. Bonliva Care är en privat vårdaktör dit du kan få remiss från din hemregion alternativt genomgå en självbekostad utredning, utan remiss.

Utredning av ADHD

En utredning för ADHD utförs på en barnläkarmottagning om det gäller ett barn och på psykiatrisk mottagning om du är vuxen. Exakt hur en så kallad neuropsykiatrisk utredning går till varierar beroende på var du bor, men det finns gemensamma nämnare. I utredningen ingår bland annat intervjuer och tester. Även personer som är närstående till den som utreds får vara med och svara på frågor. Frågor som ingår i en utredning är till exempel om hur din uppväxtsituation såg ut och hur du fungerar och fungerat socialt. En utredning för ADHD tar i de flesta fall någonstans mellan 8-10 veckor från den första vårdkontakten till diagnos.

Utredning av ADD

En utredning för ADD genomförs antingen på en psykiatrisk klinik eller en barnläkarmottagning beroende hur gammal personen som ska utredas är. I utredningen ingår bland annat intervjuer och olika tester. Exakt hur en utredning ser ut varierar något beroende på vart den utförs. Intervjuerna gäller först och främst den som utreds men i många fall får också närstående delta för att svara på frågor. Läkare genomför själva utredningen men också arbetsterapeut och socionom kan ingå i teamet som utför en utredning för ADD. Utredningen tar vanligtvis någonstans mellan 8-10 veckor.

Utredning av autism

Diagnosen autism ställs efter utförande av en utredning för autism. För att diagnosen ska ställas krävs att den som utreds uppfyller ett antal olika diagnoskriterier. Dessa kriterier omfattar bland annat hur du förhåller dig till rutiner i vardagen, din motorik och hur du reagerar på värme, smärta med mera. I utredningen ingår bland annat intervjuer, både med den som utreds och närstående. I teamet som tar hand om utredningen ingår läkare, vårdpersonal och ibland också socionomer och arbetsterapeuter. En utredning av autism tar 8-10 veckor.

Neuropsykiatrisk utredning (vuxen)

En neuropsykiatrisk utredning för vuxna genomförs på en psykiatrisk klinik. För att få genomgå en neuropsykiatrisk utredning måste du remitteras av en läkare. Den första vårdkontakten är därför i regel med en vårdcentral där en allmänläkare gör en första bedömning, men det går också att genomgå en självbekostad neuropsykiatrisk utredning för vuxna hos Bonliva Care – en privat vårdgivare som ingår i Bonliva-koncernen. På den psykiatriska kliniken inleds sedan utredningen som tar mellan 8-10 veckor. Utredningen utförs av ett team med en läkare i spetsen. Utredningen består av tester och intervjuer, de som intervjuas inkluderar personen som utredningen gäller och ibland också närstående till denne.

Neuropsykiatrisk utredning (barn)

En neuropsykiatrisk utredning för barn utförs på en barnmottagning. Grundläggande kriterier för att en utredning kan bli aktuell är till exempel att barnet har motoriska svårigheter, koncentrationssvårigheter eller uppvisar andra tecken på att en neuropsykiatrisk nedsättning föreligger. Utredningen utförs av ett team som består av bland annat läkare och psykolog. I utredningen ingår intervjuer och tester. Föräldrar, syskon och andra närstående till barnet kan ingå i utredningen. Den första vårdkontakten sker via en vårdcentral eller husläkare som remitterar barnet till en neuropsykiatrisk utredning. En neuropsykiatrisk utredning för barn kan också göras hos Bonliva Care eller andra privata vårdgivare.

Behandling och stöd vid neuropsykiatriska diagnoser

Efter att ha fått en neuropsykiatrisk diagnos kan det vara svårt att veta vad nästa steg ska vara. Det finns dock många behandlingsalternativ och stödresurser tillgängliga. Dessa kan inkludera medicinering, terapi, stödgrupper, utbildningsresurser och mer. Det är viktigt att komma ihåg att varje individ är unik, och vad som fungerar bäst kommer att variera från person till person. Prata med din läkare eller en mentalvårdsexpert för att utforska vilka alternativ som kan vara mest effektiva för dig eller din närstående.