Behandling mot utmattningssyndrom

Det är viktigt att få rätt behandling mot utmattningssyndrom – det kan till exempel handla om vikten av att sänka kraven på dig själv, trappa upp ditt arbete och annat som kan ingå vid behandling av utmattningssyndrom.

Vad är utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom är ett samlande namn för olika fysiska och psykiska besvär som bottnar i svåra påfrestningar eller långvarig stress. Tillståndet kan ha symptom som bland annat sömnsvårigheter, utmattning, nedstämdhet och ångest. Här beskriver vi utmattningssyndrom i tre faser:

  1. Förstadiet där du känner olika besvär, men fortsatt har en fungerande vardag.
  2. Den akuta fasen då du insjuknar mer ordentligt och då det blir oerhört viktigt med vila och avlastning.
  3. Under rehabiliteringsfasen kan du uppleva bättre och sämre dagar – på lång sikt kommer du ha övervägande bra dagar. Det är viktigt att få rätt typ av återhämtning.

Tecken på utmattningssyndrom

Det finns många olika tecken på utmattningssyndrom och den exakta sjukdomsbilden kan variera kraftigt mellan olika människor. Du måste med andra ord inte drabbas av alla dessa besvär för att ditt tillstånd ska kunna klassas som utmattningssyndrom.

  • Utmattning.
  • Sömnsvårigheter ibland med inslag av att du vaknar flera gånger under natten.
  • Energilöshet och trötthet som inte försvinner när du vilar.
  • Ångest.
  • Du har svårt att koncentrera dig och glömmer saker.
  • Svårighet att planera och sedan genomföra olika uppgifter.
  • Hjärtklappning, värk och/eller yrsel.
  • Överkänslighet för ljud.
  • Mag- och tarmbesvär.
  • Du är orolighet, nedstämd och/eller lättirriterad.
  • Depression.

Återhämtning vid utmattning

Inom vården används individanpassade metoder för återhämtning vid utmattningssyndrom. Dessa insatser tar hänsyn till personens unika behov, symptomens svårighetsgrad, samt deras specifika livssituation.

Hjärntrötthet efter utmattningssyndrom

Hjärntrötthet efter utmattningssyndrom innebär bland annat att du får svårigheter att koncentrera dig och att det blir mer uttröttande att utföra mentalt ansträngande arbetsuppgifter. Bland de symptom utmattningssyndrom kan ge upphov till är hjärntrötthet ett av de vanligaste. För att lindra problem med hjärntrötthet krävs individuellt anpassad vård.

Mental återhämtning

Promas presenterar olika metoder för mental återhämtning och vilka som fungerar bäst är individuellt. Att försöka få tillräckligt med sömn och vila är grundläggande. För att bli mer avslappnad kan du bland annat testa meditation, yoga eller gå på massage. Många upplever också att det underlättar mental återhämtning att stänga av mobiltelefonen under vissa tider på dygnet.

Sänk kraven

Självpåtagna krav kan vara en stor del av orsaken till utmattningssyndrom. Många som drabbas bär på känslor av aldrig riktigt räcka till och en vilja att alltid prestera på topp. Av den anledningen är det för många därför en bra idé att jobba på att sänka sina egna krav som en del i att återhämta sig från utmattningssyndrom.

Medvetenhet kring risksituationer

Stress kan som alla andra känslor du upplever triggas av specifika situationer. Därför är det bra för den som drabbas av utmattningssyndrom att öka sin medvetenhet kring risksituationer. Detta kan göras till exempel genom att föra dagbok i vardagen och skriva ned situationer som ökar stressen för att bättre kunna kartlägga när och hur dessa uppstår.

Gradvis upptrappning

Utmattningssyndrom höjer känsligheten för stress ordentligt. I det läget är det ofta svårt efter till exempel sjukskrivning att direkt gå på och jobba som normalt igen. I många fall försöker vården i samspråk med patienten att formulera en upptrappningsplan där denne gradvis återgår till att leva normalt igen.

Hantera vardagen vid utmattning

Att återhämta sig från utmattningssyndrom kan vara en lång och utmanande process. Det är viktigt att inte bara fokusera på att återhämta sig fysiskt och mentalt, utan också att hitta strategier för att hantera vardagen och undvika framtida utmattning. Här är några praktiska tips och strategier som kan hjälpa:

Tidsplanering

Att skapa en realistisk och hanterbar daglig rutin kan hjälpa till att minska stress och överbelastning. Detta kan inkludera att planera tid för vila och avkoppling, samt att begränsa antalet aktiviteter per dag.

Självvård

Att ta hand om din fysiska hälsa genom regelbunden motion, balanserad kost och tillräcklig sömn kan bidra till din allmänna välbefinnande och hjälpa till att hantera symptom på utmattning.

Stödgrupper och terapi

Att delta i stödgrupper eller terapi kan ge ytterligare verktyg och strategier för att hantera utmattningssyndrom. Detta kan också ge en känsla av gemenskap och förståelse, vilket kan vara mycket hjälpsamt under återhämtningsprocessen.

Arbetsanpassningar

Om ditt arbete har bidragit till din utmattning, kan det vara värt att överväga arbetsanpassningar. Detta kan inkludera att minska arbetstiden, ändra arbetsuppgifter eller att skapa en mer flexibel arbetsmiljö.

Godkänner försäkringskassan utmattningssyndrom?

I teorin godkänner Försäkringskassan utmattningssyndrom som grund för sjukskrivning. I praktiken varierar dock detta från fall till fall och utslaget beror på hur allvarlig sjukdomsbild en drabbad anses lida av.