Olika läkarjobb

Här kan du hitta informatiom om olika läkarjobb för dig som studerar eller är en doktor just nu. Du kan bland annat läsa om olika typer av läkare, hur du blir läkare och vad du kan räkna med att tjäna när du blivit legitimerad.

Vad gör en läkare?

En läkare som jobbar kliniskt inom vården lägger mycket tid på patientmöten, undersökningar, behandlingar och att ställa diagnoser. Förutom detta har du som läkare ofta ansvar att informera patienter och deras anhöriga om biverkningar av mediciner och behandlingar. Vissa läkare jobbar också inom forskning, läkelmedelsindustrin eller med att undervisa på universitet.

Hitta lediga läkarjobb

Du kan hitta lediga läkarjobb via Läkarjobb.nu som samlar alla lediga jobb för läkare. Lediga arbetstillfällen som läkare annonserar bland annat ut via Platsbanken hos Arbetsförmedlingen, men också hos ett stort antal andra sidor och företag som förmedlar jobb. Du kan också vända dig till bemanningsföretag som har hyrläkare för att hitta lediga läkarjobb.

Jobb läkare

Det finns olika typer av jobb för läkare med något olika arbetsuppgifter. Här får du information om flera typer av läkarjobb för underläkare, allmänläkare och specialistläkare.

Underläkare

Som underläkare jobbar du som läkare men genomgår samtidigt en specialistutbildning. Du har med andra ord genomgått en läkarutbildning på 6 år samt AT-tjänst på mellan 18 till 24 månader och är legitimerad läkare. Du kan jobba till exempel inom landstinget, den privata vårdsektorn, inom läkemedelsindustrin eller som lärare på universitet och andra lärosäten.

Allmänläkare (AT-läkare)

För att bli allmänläkare ska du först läsa läkarutbildningen på 6 år därefter så kallad specialiseringstjänstgöring under minst 5 år. Som allmänläkare jobbar du på sjukhus, vårdcentral eller inom den privata vårdsektorn. En allmänläkare är utbildad bland annat för att bedöma om patienter har tecken som tyder på att de behöver hjälp av specialistläkare.

Specialistläkare (ST-läkare)

För att du ska kunna kalla dig för specialistläkare måste du ha genomgått den 6 år långa läkarutbildningen samt genomföra en specialiseringstjänstgöring och utbildning på ytterligare minst 5 år. Vad en specialistläkare gör och vart denne jobbar beror på vilket område denne är specialiserad inom. Några exempel är kirurger, ortopeder och gynekologer.

Läkarjobb via bemanningsföretag

Att jobba som läkare via bemanningsföretag har många fördelar. Du får:

  • Flexibilitet: Du kan välja när, var och hur du vill jobba. Du kan ta korta eller långa uppdrag, och du kan jobba på olika avdelningar och orter.
  • Högre lön: Hyrläkare tjänar ofta mer än fast anställda läkare.
  • Mer frihet: Du slipper administrativa uppgifter och kan fokusera på det du är bra på - att vara läkare.
  • Möjlighet att prova nya saker: Du kan testa olika specialiteter och arbetsplatser för att hitta det som passar dig bäst.

Dedicare

Dedicare är Nordens största bemanningsföretag för läkare. De erbjuder ett brett utbud av uppdrag inom alla specialiteter, både i Sverige och utomlands. Dedicare har goda villkor och förmåner, och de erbjuder sina läkare en personlig kontaktperson som ger stöd och service.

InstaCura

Instacura är ett bemanningsföretag som fokuserar på läkarbemanning i primärvården. De erbjuder korta och långa uppdrag på vårdcentraler och hälsocentraler i hela Sverige. Instacura har en smidig bemanningsprocess och de erbjuder sina läkare en god arbetsmiljö med goda villkor.

Läkarjouren

Läkarjouren är ett bemanningsföretag som specialiserar sig på bemanning av jourläkare. De erbjuder uppdrag på akutsjukhus, vårdcentraler och privata vårdgivare. Läkarjouren har ett stort nätverk av läkare och de kan erbjuda sina läkare en flexibel och trygg arbetsmiljö.

Hur blir man läkare?

Du blir läkare genom att studera minst 6 år, eller 360 högskolepoäng, på något läkarprogram. Under utbildningen varvas teoretiska studier med tjänstgöring till exempel på vårdcentral eller akutsjukhus. Efter slutförd utbildning kan Socialstyrelsen utfärda din läkarlegitimation. Efter att ha fått läkarlegitimationen går det att gå vidare och genomföra specialisttjänstgöring (minst 5 år) för att bli specialistläkare.

Vad tjänar en läkare?

Läkarlöner sätts individuellt och varierar därför mellan olika individer. Enligt Saco var medianlönen år 2021 43 000 kr/mån för en nyutexaminerad läkare. Medianlönen för en specialistläkare under utbildning låg på 47 900 kr/mån. Färdigutbildade specialistläkare hade medianlön på 67 900 kr/mån och överläkare 82 600 kr/mån. Senaste lönestatistiken finns att läsa hos SCB.

Karriärvägar och vidareutbildning

Efter att ha blivit legitimerad läkare finns det många olika karriärvägar att utforska. Många läkare väljer att specialisera sig inom ett specifikt område, som kirurgi, pediatrik, eller psykiatri. Denna specialisering kräver ytterligare utbildning och praktik, men kan leda till mer avancerade och specialiserade roller inom sjukvården. Dessutom kan läkare välja att fokusera på forskning, undervisning, eller till och med hälsoadministration.